Schermdeling; Neem een andere Mac over binnen zelfde netwerk

Schermdeling

Heb je meerdere Macs in je huis aan het werk, dan kan het soms makkelijk zijn om ‘de andere Mac even over te nemen’; en dat is ook gewoon mogelijk met OSX.
Waarom zou je dit willen doen? Bijvoorbeeld om even snel iets te checken op de iMac die boven staat….. (dat is dus de reden dat ik het gebruik). 

Eerst even naar de Mac die je wilt overnemen;

 • ga naar Instellingen
 • dan ga je naar ‘Delen’ 
 • vink in het linkerkolom ‘schermdeling’ aan
 • bij Computerinstellingen kun je nog aangeven of iedereen op je scherm mag kijken. Of dat je een apart wachtwoord in wilt stellen.
  Zelf heb ik niets ingevuld; daarna moet degene die naar jouw scherm wil kijken de ‘Beheerder login’ gebruiken => die je ook gebruikt om ingrijpende systeeminstellingen te veranderen  

Daarna ga je naar de de Mac die de andere Mac moet overnemen;

 • open Finder
 • in linkerkolom zie je je andere Mac staan bij ‘Gedeeld’ – klik daarop
 • en nu zie je bovenin, in het donkere gedeelte, ‘Deel scherm’ – klik daarop
 • na inloggen ga je je andere Mac overnemen…!

Leuke is; het werkt ook gewoon met twee schermen etc.

Beste is om full screen the gaan werken (Weergave – Schermvullende weergave)

Ook kun je op het ander scherm ‘meekijken’ (en dus niet bedienen) met ‘Alt CMD x’ 


Reacties

Schermdeling; Neem een andere Mac over binnen zelfde netwerk — 12 reacties

 1. Hallo, dat probeer ik ook maar bij aanvinken schermdeling krijg ik de melding dat deze extern word beheert.. maar ook op mijn Imac krijg ik hetzelfde.. kan wel bestanden delen maar krijg geen schermdeling… wat doe ik verkeerd…?

  Gr

 2. Als je Schermdeling niet aan kunt zetten, omdat de melding “Schermdeling wordt momenteel beheerd door de voorziening voor extern beheer” verschijnt, betekent dit dat je het vinkje bij “Extern beheer” aan hebt staan. Je zult moeten kiezen of je Schermdeling of Extern beheer wilt gebruiken.

 3. Nog wel extra aandachtspunt; extern beheer kan natuurlijk een onderdeel zijn die moet aanstaan binnen, bijvoorbeeld, een bedrijfsnetwerk. Ben je gewoon baas over je eigen spullen, heb je extern beheer waarschijnlijk niet nodig.

  • Bedankt voor je snelle reactie.. door goed te lezen kwam ik daar ook net achter..!!
   Nog even een klein vraagje..Gezien deze van hetzelfde netwerk gebruik maken zijn deze dan beveiligd tegen inbreuk buitenaf.. ?

 4. En dan toch nog 1 vraagje… haha ben een beginneling dus moet het nog leren..
  Alles werkt nu en vind dit wel erg makkelijk.. gezien ik muziek files van mijn Imac op mijn Mac Mini wil plaatsten, dat deed ik steeds met een usb stick..van boven naar beneden.. toetsenbord en muis mee..tv aan enz.. vreselijk..
  Maar nu mijn Mac Mini als media server dienst doet en niet altijd aanstaat.. kan ik deze ook aan en uitzetten met schermdeling..?

 5. Een huis tuin en keuken hacker komt er bij jou niet in! De NSA…., tja…!

  Verder kun je iTunes thuisdeling aanzetten en dan kun je muziek binnen iTunes op alle pc’s , Apple tv’s en ios devies afspelen.

  Ik heb dus alles op de iMac boven staan, die gaat gewoon ‘in sluimer’, maar blijft aanspreekbaar voor mijn MacBook, iPad en iPhones.

  • Prima Thks! Itunes is geen probleem die heb ik op de Ipad staan.
   Alleen heb ik de M.M waarde flac files staan in grotere bestanden b.v SACD die speelt Itunes niet af die speel ik weer via VLC ..ppfff jaja en de M.M staat weer op mijn DAC aangesloten.. overigens de VLC heb ik ook als remote aan mijn ipad gekoppeld.
   Alleen de bestanden via de Imac ( waar ik deze binnen haal) moesten dan weer getransporteerd worden naar de M.M ) en dat ging knullig via de USB zoals ik al omschreef .. Ben hier blij mee en allemaal in 2 dagen gefixt..voor een amateur..haha fijn weekend en bedankt.. loop ik weer ergens tegen aan meld ik mij weer!! Gr Bertone

 6. Hallo iedereen
  Ik zie in mijn deelvenster ook de pc’s van mijn buren. Ik vermoed dat mijn buren de mijne ook zien. Maarde vraag is kunnen zij onopgemerkt een schermdeling bij mij doen of erger nog kunnen zij in mijn documenten?
  Ik heb wel in mijn menu enkel administrators aangevinkt.
  Alvast bedankt voor een feedback

 7. @Marco
  Maar zitten jij en je buren dan op 1 netwerk?
  Want anders zou dit niet mogelijk zijn.

  Normaal kun je pas op de andere schermdeling komen als je ook de login van de betreffende Mac weet.

  • @Sjeltur
   Bedankt voor je reactie.
   Neen gelukkig heb ik mijn eigen netwerk.
   Maar in principe als ik het goed begrijp is als iemand kan inloggen dan wel onopgemerkt aan mijn scherm of gegevens zou kunnen?

  • Als jij een afgesloten netwerk hebt; is dat dus NIET mogelijk. Dat is waarschijnlijk het belangrijkste om uit te zoeken. Als je pc’s op je netwerk hebt die er niet horen, loop je ALTIJD dit risico!
   Met Windows, OSX en zelfs iOS.
   Zitten ze niet op hetzelfde netwerk, dan is er niets aan de hand.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *