Spaces; het gemak onder vier vingers

Een functie die, waarschijnlijk, veel beginners niet gebruiken is Spaces.

Ziet er allemaal een beetje ‘eng uit’.
En tja – onbekend maakt misschien onbemind. Maar ik zou zeggen; probeer het even – want ik heb al een paar ‘nieuwelingen’ kunnen overtuigen van het gemak!

Ik zal eerst even uitleggen wat het gemak is – daarna kun je zelf besluiten of je door wilt lezen, of dat het toch niet iets voor jou is.

Als ik wil switchen tussen programma’s als Email – Safari – MijnBlogTool. Dan swipe ik gewoon met 4 vingers van links naar rechts of van rechts naar links. Deze heb ik een vaste plek gegeven – zodat ik niet meer door 10 programma’s heen hoef te switchen met CMD-Tab. 

Dat doe je dus met behulp van ‘Spaces‘. In makkelijke taal; je geeft elke App/Programma een eigen bureaublad!

Hoe doe je dat;

 • slide met vier vingers, op je trackpad, omhoog (of 2 vingers twee keer snel klikken op je muis)
 • nu zie je alle programma’s die je open hebt staan
 • wil je, bijvoorbeeld, Safari op een tweede scherm hebben staan – ‘pak deze dan op’ en sleep hem naar de rechter bovenhoek, daar zie je een extra schermpje tevoorschijn komen. Plaats Safari daar boven op.
 • wil je nog een extra scherm voor je Agenda, sleep deze dan ook weer de rechter bovenhoek in en zet die op het volgende nieuwe scherm

Nu heb je diverse programma’s op verschillende bureaubladen gezet, ga maar eens swipen met vier vingers naar rechts/links.

Op de muis moet je hiervoor een gesture aanzetten;

 • Instellingen
 • Muis
 • Meer bewegingen
 • zet ‘Vegen tussen schermvul.apps’ aan
 • dus met de muis is het dan met 2 vingers naar rechts/links

Wil je dat de programma’s daar permanent blijven staan?

Doe dan ‘rechter muisklik’ op het programma in je Dock (onderste rij iconen) – ga naar Opties – dan ‘Wijs toe aan’  en selecteer het scherm waar hij nu staat.

Nu hebben we nog één klein probleem; Apple denkt dat ‘de meest recente programma’s in de eerste schermen moeten komen’. Oftewel – de volgorde wordt bepaald door ‘bureabladen je meest recent hebt geopend’ . Dit kunnen we uitzetten;

 • Instellingen
 • Mission Control
 • zet de tweede optie uit; ‘Wijzig volgorde van Spaces automatisch op basis van meest recent gebruik’ 
Echt – Spaces is een heel makkelijk hulpmiddel. Ook kun je zo bureaubladen maken met verschillende functies; bijvoorbeeld in je eerste je Agenda, Mail en Contacten – in je tweede Numbers, Pages en Keynote.
Denk er wel aan; ga je nu in een bureaublad met vier vingers omhoog – krijg je alleen de Apps/Programma’s geopend in dat scherm. Maar je kunt snel wisselen door bovenin op een ander bureaublad te klikken.
Spaces

Reacties

Spaces; het gemak onder vier vingers — 4 reacties

 1. Pingback: Spaces; het gemak onder vier vingers | Appleweetjes

  • Om Mission Control te zien – klik je twee maal snel met twee vingers op je muis.

   Het Swipen tussen de schermen;
   Op de muis moet je hiervoor een gesture aanzetten;

   Instellingen
   Muis
   Meer bewegingen
   zet ‘Vegen tussen schermvul.apps’ aan
   dus met de muis is het dan met 2 vingers naar rechts/links

   Maar ik moet zeggen dat ik dit niet erg lekker vind werken met de muis. Maar nu ben ik ook meer fan van de trackpad – ook op de iMac.

 2. Net lang gezocht, kreeg spaces/mission control niet geopend. Bleek ergens gedeactiveerd te zijn. Werkt nu perfect, misschien toch eens vaker gaan gebruiken.

  Nog een probleempje, misschien heb jij een oplossing. De knop van Berichtencentrum werkt niet. Alleen met swipen krijg ik hem geopend. Verder gebeurt er niets als ik op een melding klik. Normaal gesproken zou dan toch bijvoorbeeld Facebook moeten openen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *